1. Nowe kryteria diagnostyczne zaburzeń autystycznych, zmiany w DSM-V oraz ICD-11, jak wpłyną na obecne diagnozy

2. Charakterystyka zespołu na różnych etapach życia osoby z zespołem Aspergera; od urodzenia do dorosłości, pomyłki diagnostyczne

3. Deficyty związane z zaburzeniami ze spektrum oraz problemy, których doświadczają w życiu codziennym osoby z zespołem Aspergera,

4. Teorie psychologiczne wyjaśniające funkcjonowanie osób z zespołem Aspergera

5. Dwa oblicza zespołu Aspergera: różnice w funkcjonowaniu chłopców/dziewczynek oraz mężczyzn/kobiet z zespołem Aspergera,

6. Różne postawy w zespole Aspergera i ich wpływ na funkcjonowanie dzieci i młodzieży ze spektrum,

7. Jak osoba ze spektrum postrzega świat i przetwarza informacje?

8. Działania postdiagnostyczne prowadzące do procedury pomocowej; diagnoza funkcjonalna, indywidualny program terapeutyczny, rehabilitacyjny i rewalidacyjny,

9. Zaburzenia współwystępujące i wtórne w zespole Aspergera,

10. Zachowania trudne i strategie radzenia sobie z nimi,

11. Rodzaje terapii dla dzieci i młodzieży z zespołem Aspergera;

12. Organizacja środowiska  domowego, metody i narzędzia pracy z dzieckiem i młodzieżą z zespołem Aspergera, rola osób trzecich w rozwoju kompetencji dziecka z zespołem Aspergera

13. Wspomaganie rozwoju społecznego dzieci i młodzieży z zespołem Aspergera

14. Dwa systemy orzecznictwa: oświata i rehabilitacja społeczna czyli  czy i które orzeczenie dla dziecka z zespołem Aspergera,

15. Jakie wsparcie można uzyskać w różnych instytucjach, jak zdobyć dofinansowanie na zajęcia dla dziecka z zespołem Aspergera,

16. Organizacja czasu wolnego; samoorganizacja, oferty dostępne na rynku, inne możliwości

Termin 19.10.2019

Czas zajęć: 9.30 – 16.30

Zapisy: zgłoszenia prosimy przesyłać na adres mailowy szkoleniaotwarte@interia.pl  wpisując w temacie „Szkolenie R-X-2019”

Prowadząca: Ilona Rzemieniuk pedagog specjalna, edukatorka: rodziców, nauczycieli, psychologów i pedagogów szkolnych, pracowników poradni psychologiczno-pedagogicznych, pracowników OPS, autorka programów terapeutycznych oraz artykułów o zespole Aspergera, praktyk z doświadczeniem w pracy z dziećmi i młodzieżą z zespołem Aspergera, działająca od 18 lat na rzecz dzieci i młodzieży z zespołem Aspergera oraz ich rodzin.

Koszt: 220 zł od osoby

Wpłaty: Bank Pekao 52124011251111001071721780 tytuł przelewu „Szkolenie R-X-2019”

Adres: Aleja KEN 101