Odbyło się szkolenie dla nauczycieli 13 kwietnia

Szkolenie otwarte: Uczeń z zespołem Aspergera lub autyzmem wysokofunkcjonującym –  jak go zrozumieć  i jak mu pomóc; nauczanie, rozwój społeczny, komunikacja

Forma: wykład multimedialny, warsztaty

Termin: 13 kwietnia 2019 r., sobota, godz. 9.00

Liczba godzin dydaktycznych: 10

1. Charakterystyka objawów, nowe kryteria diagnostyczne, częstotliwość występowania  zaburzeń autystycznych,
  2. Uczeń z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego w szkole; niespotykany profil, pomyłki diagnostyczne, zaburzenia współwystępujące – co musi wiedzieć nauczyciel,
  3. Teorie psychologiczne wyjaśniające funkcjonowanie dzieci ze spektrum autystycznego,
  4. Deficyty w spektrum i wynikające z nich problemy wychowawcze, edukacyjne i rozwojowe,
  5. Różne postawy, różne reakcje, różne zachowania w spektrum,
  6. Jak przygotować IPET i WOPFU dla ucznia z zaburzeniami autystycznymi; dokumentacja, wywiad z rodzicem, obserwacja w szkole,
  7. Dyscyplina w klasie – czy to się uda?
  8. Nauka umiejętności komunikacyjnych i społecznych – jak je wspomagać?
  9. Zdobywanie wiedzy i umiejętności szkolnych – jak pomóc uczniowi?
  10. Ocena zachowania ucznia ze spektrum w szkole,
  11. Zachowania trudne – jak sobie z nimi radzić?
  12. Współpraca trójstronna; nauczyciel współorganizujący proces kształcenia, wychowawca, nauczyciel przedmiotu
  13. Współpraca z rodzicami,
  14. Podsumowanie – czy coś jeszcze muszę wiedzieć?

Uczestnicy otrzymują zaświadczenia, materiały szkoleniowe oraz przydatne linki, wybór literatury, filmów i materiałów multimedialnych.

Prowadzący: pedagog specjalna, praktyk z ponad 15-letnim doświadczeniem w pracy z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi z zespołem Aspergera/HFA,

Zapisy: zgłoszenia prosimy przesyłać na adres mailowy szkoleniaotwarte@interia.pl wpisując w temacie „Szkolenie N-2019”

Koszt: 220 zł od osoby

Wpłaty: Bank Pekao 52124011251111001071721780 tytuł przelewu „Szkolenie N-2019”

Miejsce: Al. KEN 101, Warszawa (dokładny adres podamy drogą mailową po zamknięciu grup).