Odbyło się szkolenie dla nauczycieli - 26 października

Szkolenie dla nauczycieli i specjalistów pracujących w szkołach i poradniach z dziećmi i młodzieżą z zespołem Aspergera

1. Nowe kryteria diagnostyczne zaburzeń autystycznych, zmiany w DSM-V oraz ICD-11 i ich wpływ na dokumentację ucznia,

2. Funkcjonowanie uczniów z zespołem Aspergera na różnych etapach edukacji; przedszkole, szkoła podstawowa, szkoła średnia, czy i jakie studia?

3. Deficyty związane z zaburzeniami ze spektrum oraz problemy, których doświadczają uczniowie z zespołem Aspergera,

4. Teorie psychologiczne wyjaśniające funkcjonowanie uczniów z zespołem Aspergera

5. Dwa oblicza zespołu Aspergera: różnice w funkcjonowaniu uczennic i uczniów z zespołem Aspergera

6. Różne postawy w zespole Aspergera i ich wpływ na funkcjonowanie ucznia w klasie,

7. Niespotykany profil ucznia z zespołem Aspergera

8. Edukacja; jak uczniowie z zespołem Aspergera przyswajają wiedzę, jak sprawdzać nabytą wiedzę, jak oceniać postępy w nauce i  zachowanie ucznia z zespołem Aspergera

9. Program rewalidacyjny; co wynika z orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego, opinii z poradni i innych dokumentów

10. IPET I WOPFU ucznia z zespołem Aspergera

11. Zachowania trudne i strategie radzenia sobie z nimi

12. Organizacja środowiska szkolnego, metody i narzędzia pracy z uczniem z zespołem Aspergera,

13. Wspomaganie rozwoju społecznego dzieci i młodzieży z zespołem Aspergera, klasa a uczeń z zaburzeniami autystycznymi

14. Współpraca: szkoła-dom, jak prawidłowo zebrać wywiad od rodziców, jak efektywnie współpracować i co z praca domową?

15. Współpraca nauczyciel współorganizujący kształcenie (dawniej: wspomagający), wychowawca i nauczyciel przedmiotu oraz pozostali specjaliści

16. Źródła informacji dodatkowych; szkolenia, literatura, artykuły, filmy dokumentalne i fabularne …. co wybrać dla siebie

Termin 26.10.2019

Czas zajęć: 9.30 – 16.30

Zapisy: zgłoszenia prosimy przesyłać na adres mailowy specjalisci@interia.pl wpisując w temacie „Szkolenie N-X-2019”

Prowadząca: Ilona Rzemieniuk pedagog specjalna, edukatorka: rodziców, opiekunów, nauczycieli, psychologów i pedagogów szkolnych, pracowników poradni psychologiczno-pedagogicznych, pracowników OPS, autorka programów terapeutycznych i artykułów o zespole Aspergera, praktyk z wieloletnim doświadczeniem w pracy z dziećmi i młodzieżą z zespołem Aspergera oraz nauczycielka współorganizujący kształcenie dzieci ze spektrum zaburzeń autystycznych w szkole.

Koszt: 220 zł od osoby (w przypadku dokonywania opłaty przez placówkę oświatową, prosimy o przesłanie do faktury danych nabywcy i odbiorcy)

Wpłaty: Bank Pekao 52124011251111001071721780 tytuł przelewu „Szkolenie N-X-2019”

Adres: Aleja KEN 101, Warszawa