Po szkoleniu otwartym - 29 CZERWCA

Tematyka: zespół Aspergera a zaburzenia współwystępujące i/lub wtórne, pomyłki diagnostyczne, metody terapeutyczne, terapia komunikacji w ZA, rola osób trzecich w rozwoju dziecka z ZA

Forma: wykład multimedialny

Termin: 29 czerwca 2019 r., sobota, godz. 10.00-15.30

Czy to na pewno zespół Aspergera? Pomyłki diagnostyczne: autyzm a  zaburzenia osobowości, zaburzenia psychiczne, zaburzenia neurologiczne, zaburzenia emocjonalne,
Zaburzenia współwystępujące i wtórne w spektrum zaburzeń autystycznych,
Diagnoza i co dalej –  działania postdiagnostyczne prowadzące do procedury pomocowej,
Rozpoznanie problemów: zaburzenia w sferze sensorycznej, emocjonalnej i poznawczej
Zachowania trudne  czyli jak pomóc dziecku i sobie. Dlaczego u dziecka ze spektrum występują zachowania trudne, co je powoduje, jak pracować nad zmianą zachowania
Rodzaje terapii w zespole Aspergera – czy sam TUS nie wystarczy?
Sposób komunikowania się osób z zespołem Aspergera i jego wpływ na nabywanie innych umiejętności, jak go ocenić, co można ulepszyć czyli na czym polega terapia komunikacji
Dziewczynki i kobiety w spektrum – specyfika płci a spektrum, charakterystyka, co mówią statystyki a jaka jest rzeczywistość?
Rodzeństwo ze spektrum – prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń, obraz kliniczny, rodzeństwo neurotypowe – czy i jakiego wsparcia potrzebuje?
Rodzina w spektrum – rola osób trzecich w procesie rozwoju osób z zaburzeniami autystycznymi

PROWADZĄCA: Ilona Rzemieniuk - ukończyła Wydział Rewalidacji i Resocjalizacji WSPS w Warszawie