Wolontariat

Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 319 im Marii Kann włączają się w prace społeczne dzielnicy Ursynów. Kilka osób jest wolontariuszami w Fundacji „Miłość i Serce”.

Spotykają się w wolnym czasie i grają w gry planszowe z dziećmi i młodzieżą ze spektrum autyzmu. Klub fundacji działa w soboty. Jest to miejsce, gdzie nie tylko można się spotkać, pograć, spędzić wesoło czas, ale również czegoś wartościowego się nauczyć. Również od siebie nawzajem. Uczyć się inności, akceptacji drugiego, wrażliwości. Młodzież ze szkoły nr 319 została wcześniej przeszkolona przez pedagog z wieloletnim stażem zajmującą się autyzmem. Dziękujemy za wspólne spotkania, również dyrektorom zarządzającym placówką za otwartość na środowiskową integrację.

Uczniowie chodzą do szkoły, której patronką jest pisarka Maria Kann. Jej zdaniem II wojna światowa poczyniła w psychice młodzieży ogromne spustoszenie, dlatego należy uświadomić jej wartość ogólnoludzkich ideałów: miłości, dobra, sprawiedliwości i piękna. Choć czasy się zmieniły i nastał wiek dwudziesty pierwszy, przesłanie jest nadal aktualne. Znajdziemy je w bogatej twórczości pisarki, która wyłącznie poświęciła się  pisaniu od 1951 roku. Jest autorką wielu książek dla młodzieży o tematyce lotniczej, harcerskiej, a także konspiracyjnej. Do najpopularniejszych należą: Góra czterech wiatrów, Pilot gotów, trylogia: Wantule, Dujawica i Owcze ścieżki, Największy siłacz, Koniec i początek świata, Błękitna planeta.Dla młodszych czytelników przeznaczone są utwory: W jakim kolorze, Malwinka, Żółw, który jada światło, Niebo herosów i bogów. Pisarka jest autorką dwóch sztuk scenicznych, granych w teatrach lalkowych: Baśń o srebrnorogim jeleniu i Baśni o zaklętym kaczorze. Dla dorosłego czytelnika napisała: Niebo nieznane, Podróż w czasie i przestrzeni, Wierna puszcza oraz tom poezji Nieopisanie świata. Ma w swym dorobku również zbiór reportaży Podróż w czasie i przestrzeni oraz opowiadania o Puszczy Kampinoskiej. Maria Kann była laureatką wielu nagród i wyróżnień. Otrzymała również tytuł Przyjaciela Dziecka od TPD.